Belépés

Projektzáró Konferencia

2013. december 13.

A záró konferenciára meghívtuk Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt, Nógrád megye Közgyűlésének elnökét, aki Nógrád megye gazdasági helyzetét értékelte, bemutatta a 2014-2020-as időszak stratégiai tervezését és az EGME Klaszter szerepét ebben a tervidőszakban.

Másik meghívott előadónk Gaál József a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ipari alelnöke volt, aki a felsőoktatás szerepéről tartott előadást, különös tekintettel az elmaradott térségek fejlesztésére és a klaszterünk adta lehetőségekre. Rámutatott arra, hogy a duális – gyakorlati képzés jelentősége a jövőben nagymértékben nő. Ebben a tekintetben Nógrád megyében az EGME Klaszterre komoly feladatok várnak.

 

A meghívott előadók előadásait követően a Klaszter elmúlt kétéves működésének értékelésére került sor. Az értékelés az előzetes terveink megvalósítását elemezte. Ezt követően meghatároztuk azokat a főbb irányokat, amelyek a klaszter további feladatait jelölik ki:

  1. A helyi felsőoktatás újraindítása, együttműködve a klaszter bázisán alapuló gyakorlattal.
  2. Az iparfejlesztést támogató inkubátor-rendszer kiépítése.
  3. A nyitott, önfenntartó falugazdaság modelljének kidolgozása és megvalósítása klaszterháttérrel.
  4. A klasztertagok önálló gazdaságfejlesztésének támogatása.

 

A konferencia jó hangulatban, több hozzászólással zajlott és a vita során megerősítést nyert, hogy a 2014-2020 időszakra tervezett elképzelések megvalósítása a Klaszter számára helyes irányt mutat.