Belépés

61 milliárd forintos keretösszeggel megjelentek az NKFI Alap új innovációs pályázatai

 

  • Az ELI-hez kapcsolódó, elsősorban kísérleti kutatások Nemzeti Programja (a szegedi ELI lézerközpontban induló kutatások ösztönzésére)
  • A mesterséges intelligencia alkalmazását megalapozó kutatások Nemzeti Programja
  • A társadalom biztonságát elősegítő Nemzeti Program (pl. a a cyber-biztonsághoz  kapcsolódó kutatások és alkalmazások)
  • „Tiszta ivóvíz” Nemzeti Program
  • Fehérjetudomány és alkalmazásai Nemzeti Program

A pályázati kiírás keretösszege 5 milliárd forint (alprogramonként 1-1 milliárd). A beadási határidő 2018. február 28.

Az NKFI Alapból most megjelent két vállalati pályázati kiírás a gyorsan hasznosítható, innovatív termékek, szolgáltatások és eljárások fejlesztését, piacra vitelét, szellemitulajdon-védelmét ösztönzi a Közép-Magyarország régióban. Újdonság, hogy a vállalkozásoknak szánt 30 milliárd forint egyharmada kifejezetten a mikro- és kisvállalkozások számára érhető el. A vállalkozásoknak szóló felhívásokra kizárólag budapesti és Pest megyei cégek pályázhatnak, hiszen az ország többi részében – az ún. kevésbé fejlett régiókban – az elmúlt két évben összesen 117 milliárd forint uniós finanszírozású forrás ösztönözte a vállalatok önálló KFI tevékenységét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Az NKFI Hivatal egyes stratégiai jelentőségű tudomány- és szakterületeken is közzétesz felhívásokat a kutatás-fejlesztési tevékenység célzott ösztönzésére. Ezeken a pályázatokon Magyarország legversenyképesebb kutató műhelyei nyerhetnek támogatást olyan összetett társadalmi-gazdasági kihívások elemzéséhez és a kapcsolódó fejlesztésekhez, amelyek megoldása csak a kutatói és a vállalati szféra hatékony együttműködésében képzelhető el. Ilyen, hosszú távon fenntartható együttműködési projektek indítását támogatja az a két új pályázati konstrukció, amely a 2017-ben megjelent hasonló pályázatok (NKP_17, VKE_17) folytatása.

A felhívások az eddigi évekhez képest korábban jelentek meg, ami a finanszírozás kiszámíthatóságát javítja. A beérkező pályázatok értékelési folyamata a pályázati kiírásokban rögzített szempontrendszer szerint, anonim szakértők bírálatai alapján, szakértői csoportok bevonásával zajlik. A nyáron megszülető támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

nkfih.gov.hu